De esthetica; wat is mooi?

Bos bloemen van vleesWat is kunst? Vroeger was het gemakkelijker te bepalen. Als het mooi was, was het kunst. Tegenwoordig lijkt alles wel kunst te zijn. Een bos bloemen gemaakt van vlees, een pindakaasvloer of verfstreken zonder doel. Wat het doel is van het maken van de kunst is voor de kunstenaar veranderd. Waar de kunstenaar vroeger mensen wou laten genieten, emotie losmaken en imponeren, is vandaag de dag de kunst meer om te choqueren en te illustreren.

De vage grens tussen mooi en lelijk

De esthetica is de discipline binnen de filosofie die gaat over emoties, percepties, schoonheid en kunst. Van oudsher wordt er dus ook de leer van het schone en het lelijke mee bedoeld. De grens tussen esthetisch mooi en lelijk wordt steeds vager.

Kunst: raar of verhelderend?

Je zou kunnen zeggen dat de kunstenaars van tegenwoordig allemaal gek geworden zijn met die uitzinnige kunstwerken. Voor vele is de definitie van kunst immers nog steeds schoonheid en emotie losmaken. Mensen echter hebben dankzij de vooruitgang in media een veel ruimer beeld gekregen en het gevoel dat ze het allemaal wel eens hebben gezien. De kunstenaar is in de afgelopen eeuw steeds meer door het publiek gedreven naar een kunstvorm waarmee je opvalt. Kunst maak je voor anderen. Wat is kunst als je de enige bent die ervan kan genieten? Alleen choquerende kunst is nog kunst waar het publiek naar komt kijken. De nachtwacht is passé.

000 artwork_images_943_539032_marilyn-manson

The black Dahlia

Het choquerende van de moderne kunst, bijvoorbeeld van Marilyn Manson  “The Black Dahlia”, vinden veel mensen misschien gruwelijk maar voor anderen is het een beeld dat aanzet tot denken. Moderne kunst is als het wakker maken van de innerlijke mens. Lelijk is voor anderen mooi en andersom.